Drumul spre UE

Convergenta reala

Romania a fost campioana procesului de convergenta economica europeana reala in perioada 1995-2015.

Cu toate acestea, economia interna continua sa se pozitioneze la coada clasamentului Uniunii Europene in materie de convergenta economica reala. Accelerarea convergentei economice reale a Romaniei este dependenta de majorarea stocului de capital.

Convergenta europeana dependenta noi reforme si majorarea investitiilor. Din perspectiva indicatorului PIB/locuitor (barometru frecvent utilizat de economisti), Romania a fost campioana procesului de convergenta economica europeana reala in perioada 1995-2015. Astfel, indicatorul PIB/locuitor, ajustat la paritatea puterii de cumparare si exprimat ca pondere din media Zonei Euro a crescut cu aproximativ 90% in Romania ultimelor doua decenii, dinamica influentata si de nivelul redus de la care s-a pornit (29% in 1995).
De asemenea, se poate spune ca in intervalul 2000 – 2016 (excluzand perioada incidentei valurilor Marii Recesiuni) economia Romaniei a fost campioana convergentei economice reale si din perspectiva dinamicii PIB potential, dupa cum se poate nota si in primul grafic alaturat (ritmul din Romania se situeaza peste cele din Polonia, Cehia si Ungaria).
Aceasta evolutie a fost influentata de ameliorarea contributiei productivitatii totale a factorilor de productie si a muncii la dinamica PIB potential dupa implementarea reformelor structurale convenite in cadrul Acordurilor cu Institutiile internationale (inclusiv a masurilor de ameliorare a procesului de fiscalizare). De asemenea, contributia factorului capital la dinamica PIB potential s-a ameliorat in ultimii ani, pe fondul redinamizarii investitiilor (inclusiv a celor straine directe) in cadrul ciclului economic post-criza.
Cu toate acestea, economia interna continua sa se pozitioneze la coada clasamentului Uniunii Europene in materie de convergenta economica reala (54% din media Zonei Euro in 2015, depasind doar pe Bulgaria).
Totodata, subliniem faptul ca mentinerea pe viitor a statutului de campioana a procesului de convergenta economica reala este conditionata de accelerarea reformelor structurale (masuri menite sa contribuie la ameliorarea (intr-un mod echilibrat) contributiei factorilor de productie la dinamica PIB potential) si implementarea unui mix echilibrat de politici economice pe plan intern.
Aceasta afirmatie este sustinuta si de gradul ridicat de concurenta intre Romania si celelalte economii din Europa Centrala si de Est. In acest context mentionam faptul ca, in materie de competitivitate internationala, Romania a pierdut teren fata de tarile din regiune in ultimii ani. Astfel, dupa cum se poate nota in al doilea grafic alaturat, intre final de 2012 si sfarsitul anului 2016 cursul real efectiv al monedei nationale s-a depreciat cu 1.5%. In aceeasi perioada de timp cursul real efectiv al monedelor din Cehia, Ungaria si Polonia a consemnat ritmuri de depreciere de 6.8%, 8.8%, respectiv 10%. Cu alte cuvinte, cel putin din perspectiva termenului scurt sunt premise mai bune pentru exporturile din Cehia, Polonia si Ungaria, comparativ cu Romania.
Totodata, aceste tari au inregistrat in ultimele trimestre o rata reala de dobanda in general mai scazuta fata de nivelul din Romania, aspect evidentiat in al treilea grafic din partea dreapta. Altfel spus, costul real al finantarii firmelor interne este mai ridicat comparativ cu alte tari din regiune.
Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca accelerarea convergentei economice reale a Romaniei catre nivelul mediu din Uniunea Europeana (aspect fundamental pentru dezvoltarea sustenabila, dar si pentru pregatirea procesului de aderare la Zona Euro) este dependenta si de majorarea stocului de capital. Dupa cum se poate nota in ultimul grafic alaturat raportul stoc de capital / PIB consemna in Zona Euro un nivel de 3.1 in 2015, superior celui din Romania (2.1). Cresterea investitiilor si ameliorarea eficientei acestora sunt dependente de reforme structurale, inclusiv in materie de infrastructura de transport, dar si pentru dezvoltarea pietei de capital.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s